2 dologban érdemes elgondolkodnod ezzel kapcsolatban: az egyik az íz, a másik a méret.
Először is az a kérdés, hogy milyen ízeket szeretsz?
Gyümölcsös vagy fűszeres ízeket, esetleg mézes, mogyorós, csokoládés?
Milyen íze lehet egy kávénak?
Ezt ugyanúgy lehet elképzelni, mint ahogy egy borász és egy sommelier ódákat zeng a borban lévő fantasztikus aromákról, ami földi halandó számára szinte kiérezhetetlen. Mégis elismerjük tudásukat és minden szavukat isszuk, mert ők ennek a szakértői.
Pontosan ugyanez történik a kávé esetén is egy barista és egy kávépörkölő mester részéről.
Ezeket az ízeket lehet kiérezni egy kávéból:

Kávé ízjegyek:
- gyümölcsös:
- citrusok: lime, grapfruit, citrom, narancs, mandarin
- alma, körte, dinnye, szőlő
- trópusi gyümölcsök: maracuja, ananász, mangó, papaja, kivi, banán, kókusz
- csonthéjasok: őszi-, sárgabarack, nektarin, szilva, cseresznye, fekete cseresznye
- bogyósok: vörösáfonya, málna, eper, áfonya, vörös és feketeribizli
- szárított gyümölcsök: aranymazsola, szárított füge, szárított datolya
- virágos: citromfű, narancsvirág, jázminlonc, magnólia, levendula, csipkebogyó, hibiszkusz
- füves, földes ízek, gyógynövények: bergamott, komló, fekete tea, zöld tea, menta, zsálya, kapor, zöldborsó, gomba, tök, zöldpaprika, olajbogyó, leveles zöldségek, széna, szalma, dohány, cédrus, friss fa, termőföld
- ízes, zamatos: paradicsom, napon szárított paradicsom, szójaszósz, hússzerű, bőrszagú
- fűszeres: szegfűszeg, édesgyökér-ánizs, curry, szerecsendió, gyömbér, koriander, fahéj, fehérbors, feketebors
- gabona: friss kenyér, árpa, búza, rozs, graham keksz, granola, kalács
- magvak: mandula, mogyoró, pekándió, kesudió, földimogyoró, dió
- édes és cukros ízek: vanília, nugát, méz, vaj, krém, mályvacukor, cukornád, barnacukor, karamell, juharszirup, melasz, cola
- csokoládés: csokireszelék, étcsoki, tejcsoki, kakaópor
- égett, ami túlpörkölt és „jó esetben” kidobásra kerül: szenes, füstös, égett cukor, pirítós
Ezeket az aromákat leginkább a kávépörkölő mesterek és a barista versenyzők képesek érzékelni, akik szaglása és ízérzéke kiemelkedő szintű.