You are currently viewing Melyik kávé való neked? Hogyan válasszd ki a kedvenced?

Melyik kávé való neked? Hogyan válasszd ki a kedvenced?

2 dologban érdemes elgondolkodnod ezzel kapcsolatban: az egyik az íz, a másik a méret.

 

Először is az a kérdés, hogy milyen ízeket szeretsz?

Gyümölcsös vagy fűszeres ízeket, esetleg mézes, mogyorós, csokoládés?

 

Milyen íze lehet egy kávénak?

Ezt ugyanúgy lehet elképzelni, mint ahogy egy borász és egy sommelier ódákat zeng a borban lévő fantasztikus aromákról, ami földi halandó számára szinte kiérezhetetlen. Mégis elismerjük tudásukat és minden szavukat isszuk, mert ők ennek a szakértői.

Pontosan ugyanez történik a kávé esetén is egy barista és egy kávépörkölő mester részéről.

 

Ezeket az ízeket lehet kiérezni egy kávéból:

 

 

Kávé ízjegyek:

 

  • gyümölcsös:
    • citrusok: lime, grapfruit, citrom, narancs, mandarin
    • alma, körte, dinnye, szőlő
    • trópusi gyümölcsök: maracuja, ananász, mangó, papaja, kivi, banán, kókusz
    • csonthéjasok: őszi-, sárgabarack, nektarin, szilva, cseresznye, fekete cseresznye
    • bogyósok: vörösáfonya, málna, eper, áfonya, vörös és feketeribizli
    • szárított gyümölcsök: aranymazsola, szárított füge, szárított datolya

 

  • virágos: citromfű, narancsvirág, jázminlonc, magnólia, levendula, csipkebogyó, hibiszkusz

 

  • füves, földes ízek, gyógynövények: bergamott, komló, fekete tea, zöld tea, menta, zsálya, kapor, zöldborsó, gomba, tök, zöldpaprika, olajbogyó, leveles zöldségek, széna, szalma, dohány, cédrus, friss fa, termőföld

 

  • ízes, zamatos: paradicsom, napon szárított paradicsom, szójaszósz, hússzerű, bőrszagú

 

  • fűszeres: szegfűszeg, édesgyökér-ánizs, curry, szerecsendió, gyömbér, koriander, fahéj, fehérbors, feketebors

 

  • gabona: friss kenyér, árpa, búza, rozs, graham keksz, granola, kalács

 

  • magvak: mandula, mogyoró, pekándió, kesudió, földimogyoró, dió

 

  • édes és cukros ízek: vanília, nugát, méz, vaj, krém, mályvacukor, cukornád, barnacukor, karamell, juharszirup, melasz, cola

 

  • csokoládés: csokireszelék, étcsoki, tejcsoki, kakaópor

 

  • égett, ami túlpörkölt és „jó esetben” kidobásra kerül: szenes, füstös, égett cukor, pirítós

 

Ezeket az aromákat leginkább a kávépörkölő mesterek és a barista versenyzők képesek érzékelni, akik szaglása és ízérzéke kiemelkedő szintű.

 

Vélemény, hozzászólás?